interviews met en voor jongeren

Onderwerpen
ADHD, Amerika, Baptistenkerk, Barista, Boeddhistisch klooster, Breekjaar, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, Ecologische leven, Ecolonie, Frankrijk, GGZ, God, Het Boek van Mormon, Osho, Syrië, Taizé, Taoïsme, YouTube, achterstandswijk, asperger, autisme, beelddenken, bijzonder onderwijs, boeken, burn-out, coaching, community, crisis, depressie, drugs, drugssmokkel, dyslexie, etiketjes, geloof, gevangenis, gevoel, hooggevoeligheid, jeugdhulpverlening, kinderen, koffie, leefgemeenschap., leerplicht, liefde, luisteren naar je hart, maatschappelijk werk, meditatie, mode, nieuwe generatie, nieuwetijdskinderen, onderwijs, ontleren, onzekerheid, pesten, reizen, religie, retraites, schrijven, spiritualiteit, stage, van jezelf houden, vluchtelingenwerk, vrije school, vrijheid, yoga, zelfontwikkeling, zendeling,

Recente interviews Archief

Lene (19 jaar): “Breekjaar is eigenlijk een jaar waarin je stil gaat staan bij: wie ben ik, wat wil ik, wat wil ik later worden?’

Ik ontmoet Lene in de Stadsbranderij BeanBrothers in Eindhoven, waar zij meerdere dagen in de week als Barista werkt. BeanBrothers is het bedrijf van mijn dochter en die heeft al snel in de gaten dat het leuk zou zijn als wij elkaar een keer konden ontmoeten. Het klikt meteen tussen Lene en mij en een afspraak voor een interview is dan ook snel gemaakt.

Lene komt uit een gezin waarin de kinderen naar de Vrije School gaan en waar warmte en aandacht voor elkaar centraal staat. Ook krijgt ze mee dat ze altijd naar de ander mag kijken als er iets gebeurt wat ze niet leuk vindt. Daar geeft ze gehoor aan, zoveel zelfs dat ze eigenlijk de ander altijd op nummer 1 heeft staan en daar op school zelf problemen door krijgt.

Als ze 16 is stopt ze met school, terug naar school wil ze niet meer, ze is op.
Haar moeder ontdekt via Facebook ‘Breekjaar’, een jaar waarin jongeren die vast zijn gelopen of niet weten wat ze willen gaan doen even ‘uit de trein van de maatschappij kunnen stappen’ en stil mogen staan bij wie ze nu eigenlijk zijn. Ze krijgen tools aangereikt via workshops en coachgesprekken om dat te ontdekken. Lene weet meteen: dit is wat ik wil. Het kost veel geld, maar ze heeft het ervoor over. Twee dagen in de week naar Breekjaar en de andere dagen werken en geld verdienen. Dat doet ze als Barista en daar ontdekt ze haar passie voor koffie.

Tijdens haar Breekjaar heeft ze samen met haar moeder een reis naar Thailand gemaakt. Daar loopt ze een dag mee in een Boeddhistisch klooster. Hier herkent Lene zichzelf helemaal. Ze beseft dat het belangrijk is dat ze ook van zichzelf houdt en niet alleen goed voor anderen is. Na haar eigen Breekjaar mag ze nog een jaar meelopen als ‘Breekheld’, (stagaire) en op het einde wordt ze gevraagd om bij Breekjaar te komen werken als ze de coach opleiding gaat doen. Ze grijpt die kans met beide handen aan. ‘Hier wordt ik echt gelukkig van’, aldus Lene.

Haar droom: Een koffietentje waar ze workshops en coaching kan geven. Dus én lekker koffie zetten én een plek creëren dat op Breekjaar lijkt.

<< Ga terug naar de vorige pagina