interviews met en voor jongeren

Onderwerpen
ADHD, Amerika, Baptistenkerk, Barista, Boeddhistisch klooster, Breekjaar, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, Ecologische leven, Ecolonie, Frankrijk, GGZ, God, Het Boek van Mormon, Osho, Syrië, Taizé, Taoïsme, YouTube, achterstandswijk, asperger, autisme, beelddenken, bijzonder onderwijs, boeken, burn-out, coaching, community, crisis, depressie, drugs, drugssmokkel, dyslexie, etiketjes, geloof, gevangenis, gevoel, hooggevoeligheid, jeugdhulpverlening, kinderen, koffie, leefgemeenschap., leerplicht, liefde, luisteren naar je hart, maatschappelijk werk, meditatie, mode, nieuwe generatie, nieuwetijdskinderen, onderwijs, ontleren, onzekerheid, pesten, reizen, religie, retraites, schrijven, spiritualiteit, stage, van jezelf houden, vluchtelingenwerk, vrije school, vrijheid, yoga, zelfontwikkeling, zendeling,

Recente interviews Archief

Arun: “Alle kinderen zijn ‘leerlustig’, je hoeft je hier niet door proefwerken te bewijzen.”

Arun, 14 jaar, maakte de overstap van de gewone middelbare school naar een Democratische school.

Zijn lagere schoolperiode bracht Arun door op de Vrije School. Daarna ging hij naar een gewone middelbare school, waar een aparte brugklas was die aansloot op het Vrije Schoolonderwijs. Al snel merkte hij dat hij met pakken huiswerk thuiskwam en er geen tijd meer was om filmpjes te additen, wat hij zo graag deed en waar hij in de toekomst echt mee verder wilde.

De scheiding van zijn ouders was niet gemakkelijk voor hem, maar voor al die gevoelens was op school geen ruimte, hij moest gewoon door. Hij was veel ziek en voelde zich niet fijn. Zijn vader verhuisde naar Eindhoven en daar was een Democratische School. Na de nodige gesprekken besloot Arun de overstap te maken van de gewone middelbare school naar de Democratische school in Eindhoven/Veldhoven. Hij woont nu bij zijn vader en fietst iedere dag 13 km heen en terug naar school.

Het is mooi hoe Arun vertelt dat alle kinderen graag willen leren, maar dat de zin om te leren overgaat omdat ze op de middelbare school mee moeten in een systeem en er geen tijd meer is voor dingen waar ze zelf in geïnteresseerd zijn. In het eerste jaar gaat het meestal nog wel, maar in de tweede wordt de druk steeds groter. De meesten kinderen doen braaf mee en maken de school af, anderen lopen vast of verzetten zich en stoppen met school.

Arun is blij met de overstap. Hij is er nog maar kort, maar heeft er alle vertrouwen in dat hij wel een diploma gaat halen. Het gaat gelukkig steeds beter met hem.

Voor meer informatie zie:

Website van de Democratische school Eindhoven
Video van een leraar en leerling over doe040

<< Ga terug naar de vorige pagina