interviews met en voor jongeren

Onderwerpen
ADHD, Amerika, Baptistenkerk, Barista, Boeddhistisch klooster, Breekjaar, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen, Ecologische leven, Ecolonie, Frankrijk, GGZ, God, Het Boek van Mormon, Osho, Syrië, Taizé, Taoïsme, YouTube, achterstandswijk, asperger, autisme, beelddenken, bijzonder onderwijs, boeken, burn-out, coaching, community, crisis, depressie, drugs, drugssmokkel, dyslexie, etiketjes, geloof, gevangenis, gevoel, hooggevoeligheid, jeugdhulpverlening, kinderen, koffie, leefgemeenschap., leerplicht, liefde, luisteren naar je hart, maatschappelijk werk, meditatie, mode, nieuwe generatie, nieuwetijdskinderen, onderwijs, ontleren, onzekerheid, pesten, reizen, religie, retraites, schrijven, spiritualiteit, stage, van jezelf houden, vluchtelingenwerk, vrije school, vrijheid, yoga, zelfontwikkeling, zendeling,

Recente interviews Archief

Sam: "Waarom is er geen geloof voor de nieuwe generatie, iets wat leuker is of zo?"

Sam, 17 jaar, volgt de mbo-opleiding Retail-management. Hij is hooggevoelig en kon zich op de basisschool slecht concentreren, waardoor hij zich niet gelukkig voelde. Hij kreeg hulp van een psycholoog en vond langzaam zijn draai binnen het onderwijs. Hij is een echt mensenmens, luistert graag en kan goed met iedereen opschieten.

Sam heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Als kind al werd hij boos op de meester als deze zich niet aan zijn belofte hield. Hij kwam dan helemaal overstuur thuis, omdat hij er niets van snapte. Het gebeurde regelmatig dat zijn moeder hem een dag of een middag thuishield, omdat het allemaal te druk en te veel voor hem was op school. Hij zag en voelde alles en was snel afgeleid. Daardoor kreeg hij zijn opdrachten nooit af. Met hulp van een psycholoog en wat extra aandacht op school ging het langzaam beter en vanaf de middelbare school begon hij zijn draai in onderwijsland te vinden.

Stilzitten kan Sam niet. Hij heeft veel vrienden, voetbalt en sport graag en werkt naast school bij een supermarkt waar hij ook stage heeft gelopen en momenteel zelfs personeel aanstuurt. Hij kan goed met mensen omgaan, of ze nu jong of oud zijn, het maakt hem niet uit. Iedereen is voor hem goed zoals hij of zij is. Het gebeurt regelmatig dat jongeren hun verhaal tegen hem vertellen. Dat vindt hij fijn. Hij luistert graag. Met zijn gevoeligheid en moeilijke start op de basisschool is hij niet meer bezig.

Toch ben ik tijdens het interview met Sam nieuwsgierig naar de kleine Sam die ik als achtjarige jongen ontmoette in de kapel van de Gemeenschap de Hooge Berkt. Misschien deed de rust en de sfeer in de kapel hem als kind wel goed naast de harde buitenwereld waar hij zoveel onrechtvaardigheid zag. Nu kan hij daar veel beter mee omgaan en zegt hij er gewoon iets van als hij onrechtvaardigheid ziet.

Onverwacht vertelt hij over zijn ervaring tijdens de nachtmis op kerstavond. Dat is nog het enige moment dat hij in de kerk komt. Hij vond het heel saai en zag alleen maar oude mensen zitten. Plots vroeg hij zich af waarom er voor de nieuwe generatie geen geloof was, iets wat hen zou aanspreken en niet dit saaie ouderwetse gebeuren. Hij gelooft niet meer zo in de dingen die hij in de kerk hoort. Hij gelooft gewoon in zichzelf.

Toen ik hem vroeg of hij nog in God geloofde, beaamde hij dat wel. Er is volgens Sam echt wel meer dan alleen maar werken, leren, eten, leuke dingen doen en slapen. Hij zou niet weten hoe hij er iets mee zou kunnen doen. Op school komt het niet ter sprake. In de tweede kreeg hij levensbeschouwing, maar dat stelde niet veel voor. Wel vindt hij het fijn om met mensen om te gaan. Ik denk dat hij juist vanwege zijn gevoeligheid in staat is mensen in hun waarde te laten. Een bijzondere kwaliteit!

<< Ga terug naar de vorige pagina